ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЇЇ ПОСТВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Антоненко, Валентина; Ляшок, Ярослав; Попова, Ольга; Катранжи, Леонід; Ляшок, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Усі війни пов’язані з руйнуванням економіки воюючих країн та розв’язанням проблеми поствоєнного відновлення, найбільш вагомим методом чого є інвестиції. Україна вже зараз готується до стимулювання інвестиційної активності, зокрема до залучення прямих іноземних інвестицій. Однак наразі бракує досліджень і публікацій за тематикою інвестицій у воєнну та поствоєнну економіку, тому обрана тема є вкрай актуальною для України, та й усієї світової спільноти, з огляду на зацікавленість і відповідальність зарубіжних інвесторів. Метою дослідження є аналіз і покращення інвестиційної привабливості української економіки для зарубіжних інвесторів на макро- й мікрорівнях, у регіональному й галузевому аспектах. Автори здійснили аналіз наукових підходів щодо розвитку інвестицій у форс-мажорних умовах зруйнованої війною економіки; досліджено структуру та динаміку прямих іноземних інвестицій в Україну; подане аналітичне бачення сучасного стану відповідного супроводжуваного законодавства в сенсі підтримки інвестиційної активності зарубіжних інвесторів. Також досліджено інвестиційну привабливість, її структурування та методи оцінювання. З урахуванням сучасних українських реалій: обґрунтовано пріоритетність експертних методів оцінки інвестиційної привабливості, принаймні для її оцінювання на макроекономічному, галузевому та регіональному рівнях; рекомендовано зміну підходу до оцінювання мікроекономічної привабливості та принципову відмову від діючої офіційної методики її визначення та застосування для цих цілей показників рентабельності власного капіталу та вартості підприємства як об’єкта інвестування; сформовано перелік пріоритетних напрямів інвестицій та актуальних реформ інвестсередовища в Україні.