ОБЛІКОВО-КОНТРОЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ЦІН НА ВИННУ ПРОДУКЦІЮ НА СВІТОВОМУ РИНКУ - Марчук, Ульяна; Гуцаленко, Любов; Бондар, Микола; Царук, Наталія; Ренькас, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є розкриття особливостей контролю формування цін на винну продукцію на світовому ринку з урахуванням їхніх кваліфікаційних категорій. Якість винної продукції забезпечує комплекс нормативно-правових документів, спрямованих і на захист виноградників, і на технологію виробництва. Дослідження ґрунтуються на дотриманні країнами-виробниками статусу «вин контрольованих найменувань та походжень» (вина КНП). Вивчення експорту й імпорту вина на світовому ринку дозволило довести, що домінуючу роль у виборі споживачами вина відіграють якісні характеристики, визначені стандартами. Використовуючи метод групування, сформовано категоріальну класифікацію вина в країнах-лідерах: Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Німеччині. Здійснено характеристику класифікацій вин країн-виробників. Виокремлено інструментарій якості виноробної продукції України. Оригінальність проведеного дослідження полягає в контролі формування цін на винну продукцію на світовому ринку з урахуванням їхньої категоріальної класифікації. Категоріальна класифікація вин дозволить споживачам означити відповідність вина встановленим стандартам, географічному походженню та іншим категоріям і підтвердити співвідношення «якість-ціна».