УДОСКОНАЛЕННЯ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ - Гринько, Тетяна; Гвініашвілі, Тетяна; Олійник, Тетяна; Сайгак, Єлизавета; Юдіна, Олена; Корнєєв, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Статтю присвячено розробці методичних підходів і практичних рекомендацій щодо вдосконалення моделі управління змінами на підприємствах готельної індустрії. На основі визначення особливостей функціонування сучасних підприємств готельної індустрії доведено, що традиційні й класичні моделі управління змінами виявляються неефективними в сучасних мінливих умовах, та обґрунтовано, що модель управління змінами на підприємствах готельної індустрії повинна базуватись на ситуативному підході, що трансформує її до «імпровізаційної». Оскільки практично неможливо не тільки заздалегідь визначити зміни, які необхідно впроваджувати, а тим більше практично неможливо точно передбачити їхній вплив на організацію з часом, у статті обґрунтовано, що управління змінами слід розглядати скоріш як постійну імпровізацію, ніж як запланований і відпрацьований процес або механізм. Модель управління змінами, у якій менеджери ухвалюють рішення на основі інтуїції, а управління змінами здійснюється через постійну імпровізацію, являє собою гнучкий і адаптивний підхід до управління організацією в умовах постійної невизначеності та мінливості зовнішнього середовища. Ключовими аспектами цієї моделі є визнання важливості інтуїції в процесі ухвалення рішень, коли менеджери цінують інтуїтивні пропозиції та застосовують їх у своїй діяльності. Замість заздалегідь розроблених і жорстких стратегій змін, управління змінами ґрунтується на здатності організації швидко адаптуватися до змін і реагувати на ситуації, що виникають у режимі реального часу. Ефективність такої моделі підтримується відкритим і активним обміном інформацією та ідеями між керівництвом та співробітниками, що сприяє стимулюванню імпровізації й ухвалення нестандартних рішень. У статті запропоновано алгоритм управління змінами на підприємствах готельної індустрії, розроблений з урахуванням результатів опитування співробітників 25 готелів України різних категорій. Цей алгоритм працює у вигляді безперервного циклу та складається з шести етапів. Результати опитування також підкреслюють актуальність проблеми ефективного управління змінами в сучасному готельному секторі.