ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ: ЗАГРОЗА ПРАВАМ ЛЮДИНИ ЧИ НОВІ МОЖЛИВОСТІ? - Остапенко, Леонід; Пастернак, Вікторія; Кропивницький, Микола; Чистоклетов, Леонтій; Хитра, Олександра (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У цій статті досліджується можливість використання штучного інтелекту в царині трудових відносин. Сучасні технології забезпечують нові можливості, водночас вони породжують низку складних питань, необхідність пошуку нових підходів у реалізації працездатними громадянами права на працю та належне соціальне забезпечення, що важливо на сьогодні, коли Україна захищає свій суверенітет і незалежність від воєнної агресії зі сторони російської федерації. Використання алгоритмів і систем машинного навчання може вести до значних поліпшень, пов’язаних із професійною підготовкою трудових ресурсів, управлінням виробничими процесами, охороною праці та іншими сторонами трудоправових відносин. Дійшли висновку, що модернізація трудового права передбачає розширення кола учасників трудових відносин і перегляд змісту терміна «працівник». Таким чином, наявність або відсутність доступу до технологій створюватиме нові форми нерівності у взаємодії між «працівником-працівником» і «працівником-роботом (ШІ)». Запропоновано проактивний підхід для нівелювання наслідків можливих загроз використання штучного інтелекту в трудових відносинах шляхом глибинного дослідження всіх можливих загроз, що виникають у зв’язку із застосуванням модерних технологій. Висловлено пропозицію взяти за основу міжнародний досвід використання ШІ в суспільному устрої держави та адаптувати його в життя держави, що, в свою чергу, сприятиме просуванню важливих тез про якість і доступність даних на рівні країні, і в містах зокрема, сприянню участі в схемах обміну даними на рівні приватного й державного секторів. Розроблені рекомендації дозволять покращити трудову царину та не поставити працівника в невигідну для нього позицію.