ВІДОБРАЖЕННЯ ДЕРЖАВНИХ ГРАНТІВ У ЗВІТНОСТІ АГРОПІДПРИЄМСТВ ЗА МСФЗ - Осіпчук, Дарина; Чижевська, Людмила; Петришин, Людмила; Приймак, Світлана; Лобода, Наталія; Антощенкова, Віталіна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті визначено особливості методики облікового відображення сільськогосподарських державних грантів відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Дослідження показує, що є невизначеності щодо відображення та визнання доходу від умовних державних сільськогосподарських грантів. Визначено порядок застосування МСБО 20 «Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу» та МСБО 41 «Сільське господарство» в частині визнання доходів від грантів, пов’язаних із біологічними активами, відповідно до їх оцінки. За результатами проведеного дослідження запропоновано методику відображення умовних державних грантів в обліку сільськогосподарського підприємства відповідно до положень МСБО 41 «Сільське господарство». У статті розглянуто взаємозв’язок запропонованої методики обліку доходів від умовних сільськогосподарських грантів та порядку розкриття інформації про такі гранти й доходи, пов’язані з ними, у фінансовій звітності. Визначено особливості розкриття інформації про державні гранти в примітках до фінансової звітності та обґрунтовано їх доцільність і важливість для розуміння фінансової інформації за допомогою факторного аналізу на основі даних фінансових звітів агропідприємств, отримувачів державних грантів. Дослідження бухгалтерського обліку державних грантів допоможе покращити повноту відображених даних та їх розкриття у фінансовій звітності. Крім того, це дослідження сприятиме вдосконаленню процесу реєстрації операцій із сільськогосподарськими субсидіями та розкриття їх фінансових наслідків у звітності за міжнародними стандартами. Упровадження досліджених підходів може суттєво вплинути на якість фінансової звітності агропідприємств, що отримують державні гранти, та підвищити ефективність використання грантових коштів.