АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У ЦАРИНІ ЦИФРОВИХ ФІНАНСІВ НА ОСНОВІ БІБЛІОМЕТРИЧНИХ ДАНИХ - Хаустова, Вікторія; Бондаренко, Дмитро; Омаров, Шахін; Юденко, Євген; Юрченко, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Поширення цифровізації призвело до глобального проникнення цифрових фінансів в усі сектори економіки. Висока актуальність проблеми цифрових фінансів зумовлює необхідність поглиблення досліджень у цій царині, зокрема шляхом проведення комплексного аналізу накопичених у ній знань. Метою дослідження є виявлення основних тенденцій і детермінант розвитку наукових досліджень у царині цифрових фінансів за допомогою бібліометричного аналізу публікацій у журналах, які індексує наукометрична база даних Scopus. Це дослідження виконане відповідно до традиційного підходу до бібліометричного аналізу та спрямоване на виконання таких завдань: визначення особливостей наукового ландшафту в царині цифрових фінансів шляхом проведення еволюційного аналізу публікаційної активності; виявлення основних детермінант розвитку досліджень шляхом картування та кластеризації наявного масиву публікацій за допомогою програмного забезпечення VOSviewer. Часові рамки дослідження охоплюють 2008 – 1-й квартал 2024 року. Результати показали, що термін «цифрові фінанси» має міждисциплінарний характер. З’ясовано, що лідером за кількістю публікацій у цій царині є Китай, за яким із помітним відривом ідуть США, Великобританія та Індія. Визначено наявність 8 кластерів, які характеризують ключові напрями досліджень. Результати бібліометричного аналізу за хронологічним виміром свідчать, що найбільш інтенсивний розвиток наукових досліджень у царині цифрових фінансів відбувався у 2021-2023 рр. з акцентом на розвиток фінтеху, банківських послуг і криптовалют. 2023 року спостерігалося збільшення кількості досліджень із таких питань, як Green Deal, COVID-19, формування екосистем, зелена енергетика, які розглядають як напрями досліджень, що потребують подальшого розвитку в найближчому майбутньому.