ФІНАНСОВІ ПОТОКИ ДЕРЖАВИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ В МІЖНАРОДНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Роменська, Катерина; Качула, Світлана; Губа, Марія; Дудчик, Оксана; Лапа, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Ефективний рух фінансових потоків, здатність своєчасно обслуговувати боргові зобов’язання, кредитоспроможність держави є ознаками довіри для світової фінансової спільноти й запорукою успішної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Метою дослідження є визначити важливі напрями ефективного управління державними фінансовими потоками в контексті зміцнення боргової та бюджетної безпеки України для її сталого економічного розвитку в міжнародному середовищі. У результаті оцінки фінансових потоків Державного бюджету України за період дії воєнного стану виявлено зростання доходів бюджету та видатків їх основних складових. Також це супроводжувалося зростанням дефіциту бюджету та державного боргу через запозичення державою кредитів для збалансування потоків доходів і видатків. Зіставлення фінансових потоків Німеччини, Франції, України показало серед досліджуваних країн найвищу частку дефіциту бюджету у видатках в Україні. Наявність дефіцту бюджету та високого рівня боргового навантаження є основним фактором, що розбалансовує потоки доходів і видатків бюджету та ускладнює соціально-економічне становище України. Окреслено можливі напрями підвищення ефективності стратегії боргової політики України, орієнтованої на забезпечення постійної оцінки, моніторингу й контролю індикаторів боргової та бюджетної безпеки держави. Виходячи з досвіду фінансового забезпечення розвинених країн світу, запропоновано напрями вдосконалення управління рухом фінансових потоків держави з посиленням контролю ефективності управління фінансовими потоками бюджету та впровадженням інноваційних практик бюджетування, орієнтованих на забезпечення економного та обґрунтованого використанння бюджетних коштів, що забезпечить безпеку держави в міжнародному економічному середовищі.