ВПЛИВ КРИТИЧНИХ РИЗИКІВ НА МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ОБОРОННИМИ РЕСУРСАМИ - Сотник, Вікторія; Сотник, Владислав; Косарецький, Євгеній; Могилевська, Вікторія; Ніколайчук, Олександр; Куцак, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Продовження воєнних дій на території країни спричиняє багато економічних, екологічних і соціальних проблем. Тому важливим питанням постає дослідження впливу критичних ризиків на механізм управління оборонними ресурсами, від яких залежить спроможність держави вистояти в скрутні часи та забезпечити захист державних кордонів. Основною метою дослідження є оцінка науково-практичних засад визначення й аналізу критичних ризиків в оборонній царині. З урахуванням зазначеного, в статті досліджуються основні підходи науковців до визначення поняття й класифікації критичних ризиків, які впливають на механізм управління оборонними ресурсами. Крім того, проведений багатофакторний аналіз критичних ризиків, які впливають на механізм управління оборонними ресурсами. Розроблено ефективну систему управління критичними ризиками, що впливають на механізм управління оборонними ресурсами. Наведені рекомендації, які спрямовані на зниження ступеня впливу критичних ризиків на механізм управління оборонними ресурсами. У дослідженні використані загальні та спеціальні методи наукового дослідження, зокрема метод наукової абстракції – для того щоб вчасно виявити й використати на практиці показники оцінки критичних ризиків та ефективні методи їх зменшення; методи порівняльного й структурно-факторного аналізу – для проведення оцінки досліджуваних показників; метод логічного узагальнення – для наведення напрямів і рекомендацій відносно зменшення впливу критичних ризиків на систему управління оборонними ресурсами. У статті вперше комплексно проаналізовано вплив критичних ризиків на механізм управління оборонними ресурсами. Автори розкрили концепції реагування на критичні ризики, що мають вплив на цей механізм. Практичне значення дослідження полягає в тому, що запровадження дієвої системи управління критичними ризиками дозволить підвищити ефективність цього механізму.