ЕКОНОМІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО УКРАЇНА-ЄС: РЕТРОСПЕКТИВА ТА ПРОБЛЕМИ ПОДАЛЬШОГО ПОГЛИБЛЕННЯ ВІДНОСИН - Левицька, Інна; Климчук, Альона; Білецька, Наталія; Прохорчук, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Україна є пріоритетним партнером ЄС з моменту підписання 2014 року Угоди про асоціацію. Саме вагома фінансово-економічна підтримка ЄС в цілому, і особливо окремих країн-членів Європейського Союзу, стала ключовим інструментом уникнення катастрофічних наслідків у фінансовій та економічній системі нашої держави на початку повномасштабної війни й поточного фінансування дефіциту державного бюджету. Підтримка України з боку Європейського Союзу на сьогодні є надзвичайно вагомою, хоча й супроводжується цілим рядом проблемних моментів, що вимагає поглибленого дослідження окремих аспектів економічного партнерства з точки зору пошуку шляхів і напрямів покращення використання потенціалу двосторонніх економічних відносин і з Європейським Союзом у цілому, і з окремими державами-членами ЄС. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи економічної теорії, зокрема методи теоретичного узагальнення й порівняльного аналізу з метою всебічного розгляду досліджуваного питання, статистичні методи аналізу. У процесі дослідження використано статистичні матеріали Європейського Союзу та Міністерства фінансів України щодо питань зовнішньоекономічної торгівлі товарами. Досліджено сучасні наукові погляди на зміст і перспективи економічного партнерства України з ЄС. Узагальнено й схематизовано ключові етапи розвитку економічного партнерства України з Євросоюзом із деталізацією напрямів секторального співробітництва. Здійснено аналіз основних показників торгівельних відносин та їхньої ролі для економік досліджуваних країн. Обґрунтовано ключові перешкоди для подальшого поглиблення економічного партнерства, усунення яких має стати першочерговою метою нашої держави на шляху до європейської інтеграції. Отримані результати можуть служити для подальшого дослідження торгівельних відносин та їхньої ролі для економік досліджуваних країн.