НОВІТНІЙ АСПЕКТ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ВАЛЮТНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Леснік, Тетяна; Береславська, Олена; Деркач, Юлія; Москаленко, Наталія; Болдова, Антоніна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Рівень валютної безпеки є важливим показником ефективного функціонування валютного ринку. Дисбаланси, що виникають на вітчизняному валютному ринку та посилюють фінансову нестабільність, унеможливлюють підтримання належного рівня валютної безпеки. Метою дослідження є оцінювання рівня валютної безпеки України в умовах дисбалансів валютного ринку, визначення основних причин зниження її рівня, розроблення пропозицій щодо вдосконалення методики розрахунку інтегрального індексу валютної безпеки. У статті запропоновано авторське тлумачення сутності поняття «валютна безпека». Розраховано інтегральний індекс валютної безпеки за 2008-2022 рр. відповідно до «Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України» та запропоновано рекомендації для вдосконалення цієї методики з метою покращення ситуації на валютному ринку. У результаті проведеного дослідження доведено, що на рівень валютної безпеки України мають вплив такі показники: рух капіталу, від’ємне сальдо торговельного балансу, достатній рівень міжнародних резервів, доларизація економіки, високий рівень державної заборгованості. Запропоновано заходи для забезпечення належного рівня валютної безпеки. Розглянуто макроекономічні показники, що можуть бути індикаторами валютної безпеки, та досліджено кореляційний зв’язок між ними й рівнем валютної безпеки. Обґрунтовано доцільність запровадження додаткового показника для інтегральної оцінки валютної безпеки України: співвідношення державного та гарантованого державою боргу до ВВП, що дозволить достовірніше розрахувати рівень валютної безпеки. Обґрунтовано, що запропонований показник має тісний стохастичний зв’язок із валютним курсом, тому за умови його використання з існуючими індикаторами розрахунку валютної безпеки дозволить виявити негативні тенденції щодо зниження рівня валютної безпеки.