ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ТА РОЗВИТОК ПРІОРИТЕТНИХ СЕКТОРІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ПРИЧИНОВО-НАСЛІДКОВИЙ ЗВ’ЯЗОК - Дмитрик , Ольга; Васильців , Тарас; Мульска, Ольга; Лупак, Руслан; Куницька-Іляш, Марта; Дубина, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є вивчення каузального зв’язку параметрів фінансово-економічної безпеки та розвитку пріоритетних галузей національної економіки (на прикладі сільського господарства, промисловості, будівництва й транспорту України) у 2010-2021 роках. Результати причиново-наслідкового аналізу показали найбільший ступінь варіативності розвитку промисловості України з боку виробничої, економічної, кредитної та боргової складових її фінансового забезпечення; сільського, лісового та рибного господарства – безпеки грошового обігу та кредитної складової фінансової безпеки; будівництва, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської служб – усіх складових фінансової безпеки, крім інвестиційної. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробці інструментарію моделювання впливу заходів політики зміцнення фінансово-економічної безпеки на розвиток пріоритетних галузей національної економіки, що дозволяє прогнозувати наслідки реалізації державної політики безпеки в царині структурних та інституційних змін.