СУТНІСТЬ ГУДВІЛУ В РОЗКРИТТІ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ ВАРТОСТІ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Семенова, Світлана; Шпирко, Ольга; Андросенко, Олена; Афанас’єва, Інна; Колумбет, Олена; Ворчакова, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Нематеріальна складова вартості бізнесу зростає, проте залишається недостатньо розкритою у фінансовій звітності. Чинні стандарти обліку досі не напрацювали всього інструментарію та методичної бази для її всебічного визнання, вимірювання, оцінки й повного розкриття у звітах. Обговорення сутності гудвілу ведуть давно, і очевидно, що ця категорія виходить за межі обліку й фінансової звітності. Диджитал-трансформація посилює інтерес дослідників, науковців і практиків до сутності гудвілу й підкреслює необхідність розгляду його як способу розкриття нематеріальної вартості бізнесу в сучасних умовах. Методологічною основою проведеного дослідження є методи аналізу, синтезу, історичний концептуальний огляд, порівняння, логічне узагальнення, групування, абстрагування, системний підхід. Вивчення історії розвитку поняття «гудвіл» дозволило виділити основні етапи становлення гудвілу як об’єкта обліку, звітності, управління. Поглиблений критичний аналіз дефініцій дозволив доповнити економічний, юридичний і бухгалтерський підходи до розуміння сутності гудвілу новими, такими як: маркетинговий, брендовий, вартісний, емоційний, квантовий, системний. Розроблена класифікація дозволяє врахувати всі аспекти проявів гудвілу та погляди різних суб’єктів оцінювання на його сутність і роль у розкритті нематеріальної вартості бізнесу. Запропоновано визначати гудвіл як нематеріальну цінність бізнесу, яка відображає його репутацію, бренд, прихильність клієнтів, інтелектуальну власність, інноваційні й технологічні можливості, цифровий досвід користувачів, онлайн-присутність і сукупність інших унікальних нематеріальних активів, які разом сприяють стійкому зростанню ринкової вартості компанії й створюють конкурентні переваги, дозволяючи адаптуватись до змін в епоху цифрової трансформації. Гудвіл є категорією, яка існує не лише в консолідованій звітності, оскільки характеризує нематеріальні складові вартості бізнесу й потребує відповідного визнання та управління.