ВПЛИВ ВОЄННОГО СТАНУ НА УПРАВЛІНСЬКІ РІШЕННЯ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Скотний, Павло; Доценко, Тетяна; Горюнова, Катерина; Фалович, Наталія; Мазій, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження є представлення підходу до оцінки найбільш суттєвих негативних факторів, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану на систему ухвалення рішень і реалізації управлінських рішень у контексті забезпечення фінансової безпеки сучасного підприємства. Об’єктом цього дослідження є фінансова безпека машинобудівних підприємств. Огляд літератури показав, що значна кількість наукових праць сьогодні має на меті представити шляхи підвищення рівня фінансової безпеки, але не всі автори розуміють, що найбільш суттєвою потребою суб’єктів фінансового забезпечення машинобудівних підприємств є оцінка та врахування негативних факторів при ухваленні рішень. Таким чином, наукове завдання полягало в тому, щоб представити теоретико-методологічний підхід до оцінки негативних факторів воєнного стану на управління фінансовою безпекою сучасного українського підприємства в галузі машинобудування. Завдання виконане з використанням методів системного та ієрархічного аналізу, теорії графів та на основі експертних оцінок. У підсумку ми поетапно представили, як оцінити негативні фактори, та встановили найбільш значущі з них, урахування яких є критично важливим у процесі управління фінансовою безпекою сучасного українського машинобудівного підприємства. Перспективи подальших досліджень ґрунтуватимуться на розширенні цього переліку та звуженні фокусу на внутрішніх процесах машинобудівних підприємств.