ПРЕФЕРЕНЦІЙНІ ФАКТОРИ ЩОДО АНОНІМНОСТІ ЦИФРОВОЇ ВАЛЮТИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ: ПОВЕДІНКОВІ, КУЛЬТУРНІ ЧИ ІНСТИТУЦІЙНІ - Козюк, Віктор; Івашук, Юрій; Гайда, Юрій; Олійник, Вікторія; Фурсова, Олена; Стороженко, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Центральнобанківські цифрові валюти (CBDC) пропонують модель грошового порядку, яка потенційно зменшує соціальні витрати, пов’язані з обігом грошей, порівняно з приватними криптовалютами, що є енергоємними. Однак успіх CBDC залежить від вибору дизайну, який може суперечити цілям політики та вподобанням споживачів. Ключовим викликом є баланс між конфіденційністю / анонімністю транзакцій і зручністю / функціональністю платежів. Уподобання щодо конфіденційності / зручності залежать від культурних установок, поведінкових факторів і довіри до інституцій. Це дослідження спрямоване на розв’язання таких питань: 1) Як культурні та поведінкові фактори взаємодіють, формуючи вподобання щодо анонімності / конфіденційності CBDC? 2) Наскільки поведінкові упередження пом’якшують культурні обмеження? 3) Чи існує кореляція між таким пом’якшенням і рівнем довіри? Було проведене опитування (Google Forms, 19 питань) 164 респондентів зі Східної Європи, Азії та Африки. Аналіз показує, що регіональна однорідність відповідей свідчить про культурно обумовлені вподобання. Однак переважання анонімності над зручністю значною мірою залежать від інституційних факторів, що виходять за рамки культури. Культура не є вирішальним фактором у питаннях довіри. У випадках меншої довіри до грошових установ зручність переважає анонімність. Дослідження приходить до висновку, що успішний дизайн CBDC залежить від конкретних умов окремих країн. Центральні банки повинні розуміти вподобання споживачів у своїх країнах, щоб вибрати оптимальний дизайн CBDC. Однак надмірна увага до «маркетингу» вподобань споживачів може підірвати роль центрального банку як розробника політик, водночас вибір правильного дизайну є вирішальним для успіху CBDC.