УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Микитин, Олег; Петришин, Наталія; Гризовська, Лілія; Стадник, Мирослава; Губарєв, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті запропоновано провести оцінювання управління людськими ресурсами в контексті забезпечення фінансової безпеки на підприємствах туристичної галузі. Відповідно, зазначено, що об’єктом виступає система управління людськими ресурсами й система забезпечення фінансової безпеки. Ставиться завдання представити методичний підхід, у якому через анкетування, розрахунок інтегрального показника, оцінювання найзначніших складових можна ефективно оцінити рівень управління людськими ресурсами туристичних підприємств. Для цього за методологію взято декілька методів, серед яких: експертного аналізу й інтегрального оцінювання. Доведено, що саме формування відповідної групи індикаторів і подальше групування сприятиме результативному відображенню єдиного інтегрального показника оцінювання управління людськими ресурсами в контексті забезпечення фінансової безпеки на підприємствах туристичної галузі. Установлено, що підприємства туристичної галузі вкрай активно займаються зовнішньоекономічною діяльністю й у цьому контексті питання фінансової безпеки й системи управління відіграє першочергову роль. У результаті відібрано групу експертів і підприємств туристичної галузі. Виокремлено найбільш вагомі індикатори й проведено відповідне обчислення. У результаті встановлено, що значна кількість підприємств туристичної галузі не дотягує до високого рівня управління людськими ресурсами, що становить пряму загрозу їхній фінансовій безпеці при зовнішньоекономічній діяльності. Представлений процес оцінювання управління людськими ресурсами в контексті забезпечення фінансової безпеки на підприємствах туристичної галузі може знайти своє практичне застосування в контексті діяльності ключових суб’єктів безпеки. Обмеження стосується неврахування всіх можливих індикаторів. Також обмеження стосуються й урахування лише однієї з галузей, саме туристичної.