ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА ПІДПРИЄМСТВ КРАЇН ЄС З УКРАЇНОЮ НА ПРИКЛАДІ ДОГОВОРУ КОНЦЕСІЇ - Домбровська, Світлана; Бондарчук, Наталія; Столяр, Юрій; Негрич, Микола; Копанчук, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Дослідження спрямоване на розроблення методичного підходу до підвищення ефективності оцінювання фінансового результату реалізації українських і європейських бізнес-проєктів. У цьому контексті о’бєктом дослідження є конкретний окремо взятий проєкт партнерства й співпраці. У результаті дослідження встановлено, що одним із ключових інформаційних аспектів реалізації такого партнерства є оцінювання й прогнозування фінансового результату. Мета дослідження полягає в представлені в максимально деталізованому вигляді методичного підходу до оцінювання фінансової результативності за окремо взятим проєктом. У статті представлено такий підхід, який ґрунтується на сучасних методах імітаційного моделювання, методиці системного аналізу й методі складених сезонних індексів. Усі процеси моделювання здійснені за допомогою програми MATLAB. MATLAB — це високорівнева мова програмування та інтерактивне середовище для числових обчислень, візуалізації й програмування. Цю програму широко використовують для моделювання та обробки даних у таких галузях, як інженерія, наукові дослідження та математика. Результат дослідження подано у вигляді підходу до математичного моделювання оцінки фінансової результативності реалізації партнерських проєктів України з представниками бізнесу країн ЄС. Необхідно підкреслити, що в представленому дослідженні є обмеження й стосуються вони змін у гіпердинамічному зовнішньому середовищі України, спровокованих війною. Прогнози можуть відрізнятися залежно від розвитку воєнних дій. Саме тому перспективи подальших досліджень мають бути спрямовані на вдосконалення інформаційного забезпечення в системі партнерства й співпраці з країнами ЄС для підвищення власної інвестиційної безпеки.