ДОСЛІДЖЕННЯ ДВОХ ДЕСЯТИЛІТЬ ОСОБИСТОГО ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ: СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ - Панде, Самарт; Шахід Мажар, Саїд; Сардар Хан, Фархіна; Алі Хан, Бабар; Хак, Ехсанул; Ахмад Мір, Маруф (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження має на меті усвідомити поточні закономірності, тенденції та прогалини в особистих фінансах шляхом проведення систематичного огляду літератури за 20 років. У дослідженні було зібрано та проаналізовано статті, опубліковані з 2004 по 2024 рік. Наукові статті були зібрані з бази даних Scopus із використанням фреймворку PRISMA. Огляд показує зміни в царині досліджень, включаючи поведінкові фінанси, цифрові інструменти фінансового планування, а також їхній вплив на фінансову грамотність і планування людей. Основним обмеженням цього дослідження є те, що пошук літератури для особистого фінансового планування міг не вмістити всіх публікацій у цій царині. Крім того, існує ймовірність упередженості в цьому огляді щодо обраних для рецензування статей і того, як дослідники інтерпретували результати. Результати цього систематичного огляду літератури можуть допомогти політикам, фахівцям із фінансового планування та практикам в ухваленні більш обґрунтованих рішень і нормативних актів щодо фінансового планування. Таким чином, виявляючи тенденції та прогалини в особистому фінансовому плануванні, можна визначити стратегії забезпечення окремих осіб та суспільства необхідним рівнем підтримки. Дослідження корисне для існуючих знань тим, що воно представляє критичне обговорення літератури з особистого фінансового планування, що стало очевидним за останні двадцять років. Дослідження є оригінальним і надає цінну інформацію для майбутніх досліджень і практичного застосування в особистому фінансовому плануванні.