АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Криштанович, Мирослав; Лапичак, Назарій; Будз, Ростислав; Дрималовська, Христина; Богашко, Олександр; Герзанич, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття націлена представити підхід до визначення найбільш ефективних адміністративно-правових орієнтирів проведення стандартизації фінансової звітності сучасних відкритих соціально-економічних систем. При цьому важливий акцент зроблено на тому, в якому стані на момент аналізу й застосування запропонованого підходу буде фінансова звітність цих відкритих соціально-економічних систем. За основу взяті саме підприємства як найбільш поширена сьогодні форма відкритої соціально-економічної системи. Для цього було застосовано метод мультикритеріального аналізу MCDA, який охоплює різні підходи до ухвалення рішень на основі множинних критеріїв, включаючи аналіз ієрархій. При цьому навіть при його всеохопленні додатково було застосовано метод бінарного порівняння, який підкреслює використання двох елементів для порівняння. Залучено експертів для проведення оцінювання й визначення адміністративно-правових орієнтирів. У результаті отримали підхід до формування ключових адміністративно-правових орієнтирів стандартизації фінансової звітності, який, на відміну від інших подібних, націлений на врахування факторів зовнішнього середовища, змін, які воно привносить, щоб намагатися коригувати політику стандартизації фінансової звітності в складних умовах розвитку. Практична цінність розкривається в можливості застосування державними органами й структурами, що дотичні до розробки, установлення стандартів формування фінансової звітності в Україні.