КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ІТ-БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: СТАН І НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ - Уманців, Юрій; Руденко, Ігор; Ожелевська, Тетяна; Щербакова, Таміла; Хрустальова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Український ринок інформаційних технологій зазнав трансформаційних змін, обумовлених стратегічними реформами, спрямованими на посилення його зростання, впровадження інновацій і підвищення ефективності. Ці реформи позиціонували Україну як новий технологічний хаб, що привертає глобальну увагу. Приділяючи значну увагу ринкові інформаційних технологій як засадничій основі економічного розвитку, Уряд України доклав значних зусиль для підвищення конкурентоспроможності національного ІТ-бізнесу, включаючи запровадження нових податкових стимулів для ІТ-компаній. Ці ініціативи підкреслюють прагнення України стати впливовим суб’єктом, зміцнюючи свою репутацію надійного та кваліфікованого партнера на міжнародному ринку інформаційних технологій. У статті проаналізовано ініціативи стимулювання ринку ІТ Урядом України в рамках програми «Ukraine Facility» на 2024-2027 роки, включаючи оцінку їхнього потенційного впливу на залучення інвестицій для розвитку центрів досліджень і розробок (R&D), технопарків та інших технологічних центрів в Україні. У дослідженні також розглянуто схожі державні ініціативи інших країн для порівняння з Україною, висвітлені можливості та виклики щодо підвищення конкурентоспроможності українського ринку ІТ. У роботі досліджено потенційні кроки, які може здійснити Уряд України для сприяння розвиткові центрів досліджень і розробок в Україні та залучення інвестицій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності національних ІТ-компаній. Запропоновано потрійну модель співпраці між усіма суб’єктами ринку, зокрема урядом, бізнесом та університетами для того, аби комплексно ухвалювати рішення щодо відповідності та необхідності того чи іншого механізму стимулювання розвитку ринку. Крім того, у дослідженні підкреслено значення інтелектуального капіталу через посилення співпраці з міжнародними ІТ-фахівцями та утримання місцевих талантів на фоні «відтоку мізків», окреслюючи потенційні заходи щодо утримання кадрів, базуючись на міжнародному досвіді. Стаття зачіпає проблематику захисту прав інтелектуальної власності в Україні, що є необхідною умовою для усунення бар’єрів, які стримують динаміку інноваційних процесів і створення ідей ІТ-компаніями.