КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ АНТИКОРУПЦІЙНОГО АУДИТУ - Безверхий, Костянтин; Парасій-Вергуненко, Ірина; Юрченко, Олександр; Казак, Оксана; Житар, Максим; Поддубна, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Глобалізаційні процеси, трансформаційні перетворення, розвиток і збільшення ринку капіталів – це не лише фактори розвитку та зростання економіки, а й можливі чинники мотивації особи в частині отримання неправомірної вигоди. Корупція стабільно займає топове місце серед проблем, які турбують суспільство. Сучасні інституції мають створити та запровадити такі засоби, шляхи захисту, альтернативи, які б мінімізували виникнення та реалізацію корупційного ризику. Один із найважливіших шляхів – це підвищення рівня самосвідомості та доброчесності осіб, викорінення стереотипності мислення, пропагування принципу нульової толерантності до будь-яких форм і проявів корупції. Один із наступних важливих засобів – максимальна диджиталізація в суспільстві, бізнесі та владі. Невідворотність покарання – ще один із обов’язкових топових елементів, без якого запобігання, виявлення та протидія корупції не матиме належного ефекту. Метою дослідження є розкриття сутності, мети та завдань антикорупційного аудиту, а також загальне розроблення та обґрунтування концептуальних основ антикорупційного аудиту в контексті сучасних викликів і занепокоєнь, які існують у суспільстві. У ході дослідження сформовано авторський підхід щодо розкриття концептуальної основи побудови та реалізації антикорупційного аудиту в вітчизняній реальності сьогодення. Антикорупційний аудит – це один із тих дієвих механізмів, який дозволить побудувати прозору, відповідальну діяльність не лише на рівні окремо взятого підприємства, інституції, а й на рівні всієї країни та глобальної економіки в цілому. Саме завдяки запобіганню та викоріненню негативних тенденцій і дій посадовців, менеджменту, персоналу в зловживанні своїм службовим становищем і неправомірним впливом у власних інтересах вдасться домогтися сталого розвитку суспільства загалом.