СУЧАСНА ДИНАМІКА ІНФЛЯЦІЇ: ДІАГНОСТИКА ТА ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ У КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Аараб, Мохамед; Ель-Амрані, Хамід; Лазрак, Маріам (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У міжнародному контексті, повному неоднозначностей, країни, що розвиваються, все більше й більше страждають від невпинного зростання загального рівня цін, що є руйнівним фактором їхньої макроекономічної рівноваги. Лунають тривожні дзвіночки, оскільки циклічні заходи вже не потрібні для перегляду й зміни регулювання параметрів. Починають з’являтись ознаки кризи, і циклічні заходи для коригування параметрів вже не потрібні. Зіткнувшись із цією триваючою тенденцією цін у всьому світі протягом 2018-2023 років, автори вважають, що важливо детально розглянути основні пояснення цього явища. У цій статті на прикладі Марокко можна визначити детермінанти інфляції за останнє десятиліття за допомогою якісного дослідження 30 спостережень. Ми використовуємо факторний аналіз (PCA) з прямою ротацією Обліміна з метою зменшення розміру зібраних даних та виведення реальних факторів, що стоять за новою інфляційною динамікою. Отримані результати свідчать, що зростання інфляції в Марокко насамперед зумовлене імпортованою інфляцією, на яку вплинули пандемія COVID-19 та російсько-українська війна. Крім того, внутрішні чинники, такі як економічна свобода та реформа компенсаційного фонду, мають другорядний вплив на динаміку проаналізованого явища.