АНТИКОРУПЦІЙНИЙ АУДИТ КОМПАНІЙ І ФОРСАЙТ-АНАЛІЗ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - Майстренко, Анастасія; Назарова, Каріна; Копотієнко, Тетяна; Овчарик, Роман; Міняйло, Вікторія; Шалімова, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті показане дослідження актуальних проблем поширення корупції в Україні. Установлено, що корупція є негативним соціально-економічним явищем, яке стримує економічний розвиток держави, знижує довіру до влади та ускладнює боротьбу з воєнною агресією рф. Найближчі роки стануть показовими для міжнародних партнерів України в контексті оцінки ефективності антикорупційної політики України, ступеня реалізації запланованих антикорупційних реформ, що свідчитиме про рівень інтеграції європейських цінностей у соціум та готовність України стати повноправним членом ЄС. Проаналізовано сприйняття громадськістю та бізнесом основних корупційних проблем і встановлено, що загальне ставлення України до корупції поступово зміщується в бік нетерпимості до цього негативного явища. На основі аналізу динаміки виявлених Державною аудиторською службою України фінансових порушень у розрізі регіонів за 2019-2023 рр. визначено першу трійку умовних регіонів, які мають схильність до порушень, у тому числі й корупції. Здійснено трендовий аналіз обсягу фінансових порушень, який засвідчив середні щорічні зміни в обсягах суми нарахованих порушень за 2019-2023 роки й надав можливість зробити прогноз на 2026 рік. Результати форсайт-аналізу засвідчують, що обсяг фінансових порушень 2026 р. може досягти рівня 68956,5 тис. грн. Досліджено облікові кримінальні й адміністративні порушення за видами корупції протягом 2019-2023 років. Аналіз структури порушень за 2019-2022 роки показав, що найбільш поширені такі: пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі (21,9%); невжиття заходів щодо протидії корупції (15,7%); декларування недостовірної інформації (12,8%). Аналіз підтвердив важливість проведення антикорупційного аудиту компаній і формування системи незалежного антикорупційного аудиту.