ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ І ПРОГРАМАМИ ЕЛЕКТРОННОГО ОБЛІКУ: ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ В ІРАКСЬКИХ БАНКАХ - Мохаммед, Асад Муншид; Ваххаб, Асаад (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У цьому дослідженні розглянута кореляція між програмним забезпеченням електронного обліку й програмами штучного інтелекту та їхній вплив на якість фінансових звітів у банківському секторі Іраку. Для досягнення цієї мети дослідники розробили опитувальник, що складається з трьох вимірів. Початковий набір питань стосувався використання додатків штучного інтелекту досліджуваним зразком банку або для цілей обслуговування клієнтів, або для досягнення цілей банку. Друга група питань стосувалася використовуваних бухгалтерських програм, їхніх переваг і недоліків, а також їхньої сумісності з досягненнями в царині технологій і комунікацій. Третій вимір охоплював дослідження основних атрибутів, необхідних для якості фінансової звітності за критеріями, встановленими міжнародними стандартами фінансової звітності та Центральним банком Іраку. Із 46 банків, зареєстрованих на Іракській фондовій біржі 2024 року, було обрано вибірку з 31 установи. Серед них було 12 ісламських банків і 19 комерційних банків. Загалом було роздано 217 анкет для аналізу, при цьому кожний банк отримав по сім анкет для директорів із фінансів, внутрішнього аудиту, інформаційних систем, інспекції, досліджень і розробок, а також їхніх помічників для відповідей на запитання дослідження. Гіпотези були перевірені за допомогою IBM SPSS 29.0.10 із використанням практичного аналізу й простої та множинної лінійної регресій. Результати дослідження свідчать про те, що всі банки в Іраку використовують електронний бухгалтерський облік. Однак якість програм відрізняється в різних банках залежно від масштабу фінансової діяльності та кількості грошей, якими вони оперують. Дослідження також визначило, що штучний інтелект прогресує в додатках банків, за винятком Банку розвитку, Банку Багдаду та Першого банку Іраку. Дослідження також показує стійку кореляцію між упровадженням штучного інтелекту в бухгалтерський облік і його сприятливим впливом на точність і надійність фінансової звітності.