ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Ніценко, Віталій; Іващенко , Алла; Радько , Віталій; Середа , Валентина; Кузьменко , Олена; Дімов , Іван (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження присвячене розробці макроекономічної моделі для оцінки фінансового потенціалу малих підприємств, зокрема в контексті його впливу на додану вартість. Більшість підприємств потребує фінансування для поточної діяльності, придбання основних засобів та реалізації стратегій зростання. Однак існуючі в науковій літературі методи оцінки обмежені в комплексному відображенні впливу ентропії. У нашому дослідженні ми застосували лінійну багатофакторну регресію, яка дозволила описати вплив фінансового потенціалу на розвиток малого бізнесу, зокрема з погляду доданої вартості. Результати дослідження є особливо актуальними для малих підприємств таких країн, як Австрія, Бельгія, Хорватія, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Польща, Португалія, Словаччина, де модель демонструє ефективність. Ми відзначили, що в Україні навпаки: ефективність моделюється в першу чергу через слабшу кореляцію показників. Саме тому для оцінки фінансового потенціалу та впливу на малий бізнес в Україні були надзвичайно корисними додаткові фактори, в тому числі неекономічні фактори з неформального сектора (наприклад, тіньові фінансові потоки, інформаційна асиметрія, нерозвиненість інфраструктури, корупція тощо).