СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СФЕРИ ПОСЛУГ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Хаєцька, Ольга; Головня , Олена; Павлюк , Тетяна; Осіпова , Лариса; Прилуцький , Анатолій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є визначення пріоритетів розвитку сфери послуг за значного рівня загроз. Виявлено протилежні знаки трендів зміни часток сфер послуг і виробництва в глобальному ВВП. Зазначено, що сфера послуг є більш пристосованою до загроз, ніж виробнича сфера, що робить збільшення її частки в економіці країни стратегічним пріоритетом. Виявлено значну диференціацію та динамічність попиту й пропозиції робочої сили за різними напрямами сервісної діяльності, що є свідченням високої чутливості сфери послуг до потреб ринку й значної невизначеності в результатах для суб’єктів економічної діяльності в сфері послуг в умовах значних зовнішніх викликів. Дослідження динаміки експорту й імпорту у сфері надання послуг показало, що адаптивність бізнесу до системної загрози не можна розглядати як реакцію на одновекторний зовнішній вплив: для бізнес-активності можуть бути вагомими не тільки прямі виклики, а й вторинні загрози. У статті визначені пріоритети розвитку сфери послуг. Запропоновано насамперед сприяти розвиткові тих напрямів сервісної діяльності, які є мультиплікаторами економічного зростання в інших галузях, та напрямів, які здатні оперативно розв’язувати першочергові економічні й соціальні проблеми.