ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ФОРМУВАННЯ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ Й ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Васильців , Тарас; Мельник, Мар’яна; Лещух, Ірина; Флейчук, Марія; Іляш, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є ідентифікація пріоритетних напрямів та інструментів формування молодіжної політики України в умовах війни й повоєнного відновлення. Для цього, застосовуючи методи структурно-динамічного, детермінологічного, кореляційного аналізу, а також індексний та графічний, проаналізовано основні сучасні тенденції молодіжної політики, виокремлено головні проблеми та виклики, з якими стикається молодь під час воєнних дій та може зіткнутися в умовах повоєнного періоду. Для пошуку шляхів і напрямів забезпечення ефективності молодіжної житлової політики України в дослідженні застосовано методологію нечіткої логіки. Зважаючи на нинішній високий рівень міграційної активності українців, для обґрунтування пріоритетних напрямів та інструментів формування молодіжної політики в умовах війни й повоєнного відновлення використано результати авторського соціологічного опитування молоді в Україні з позитивними міграційними аспіраціями. У статті запропонований комплексний підхід до формування ефективної молодіжної політики, основою якої має стати орієнтація на розвиток людського потенціалу молоді та формування нової моделі якості життя. У цьому контексті надано конкретні рекомендації щодо можливостей активізації розвитку 8-ми ключових сфер життєдіяльності молоді: безпека, охорона здоров’я, освіта, зайнятість і працевлаштування, молодіжна житлова політика, продуктивне дозвілля, соціальна підтримка та суспільна інтегрованість. Особливу увагу приділено ідентифікації можливостей підтримки молодих людей з особливими потребами, їх інтеграції в процеси відновлення.