ТРИГЕРНО-ВЕКТОРНА МОДЕЛЬ ПОВЕДІНКИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ІНВЕСТОРІВ НА РИНКУ ВНУТРІШНІХ ДЕРЖАВНИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ - Лютий, Ігор; Жуков, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Зростання видатків на оборону, соціальний захист населення, відновлення економіки України в умовах зростання дефіциту державного бюджету потребує додаткового фінансування через розвиток ринку внутрішніх державних запозичень і залучення коштів індивідуальних інвесторів. Останніми можуть виступати як фізичні особи, зокрема трудові мігранти, так і юридичні особи, особливо представники малого й середнього бізнесу, як резиденти, так і нерезиденти. У статті проведено моделювання впливу випуску облігацій державної позики на фінансову стабільність держави, напрями підвищення ефективності державної фінансової політики в контексті реалізації фінансового потенціалу індивідуальних інвесторів. Аналіз макропоказників дав змогу зробити висновок про те, що вільні кошти, які є у юридичних і фізичних осіб, не в повній мірі використовуються у фінансовій системі держави, що не дозволяє забезпечити макроекономічну стабільність, а відповідно впливає на обороноздатність України. Обґрунтовано доцільність вкладання власних коштів індивідуальними інвесторами саме в ОВДП, зокрема військові облігації. Визначено мету дослідження, яка полягає в розробці тригерно-векторної моделі поведінки індивідуальних інвесторів на ринку державних внутрішніх запозичень і обґрунтуванні напрямів її використання для залучення додаткових коштів на фінансування перемоги та повоєнного відновлення економіки України. В основі зазначеної моделі виокремлюється інвестиційний тригер, який дозволяє індивідуальним інвесторам прийняти обґрунтоване рішення на основі оцінки переваг і ризиків інвестування у військові ОВДП. Для оцінки впливу кількісних і якісних чинників, на прийняття рішень щодо інвестування в ОВДП, особливо військові облігації, тригерна модель доповнена векторною складовою. Практичне використання тригерно-векторної моделі дасть змогу визначати відповідність фактичного стану ринку внутрішніх державних запозичень прогнозному, коригувати стратегію його розвитку, оцінювати зміни в поведінці індивідуальних інвесторів і вносити корективи в стратегічні й тактичні цілі державної фінансової політики з метою мотивації індивідуальних інвесторів до вкладання коштів у купівлю ОВДП.