ЕКОЛОГІЧНА ДЕТЕРМІНАНТА БАНКІВСЬКОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО КРЕДИТУВАННЯ У ЄС - Савлук, Сергій; Шульга, Наталія; Жердецька, Лілія; Серажим, Юліан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Європейський Союз (ЄС) прийняв чітку стратегію декарбонізації та скорочення викидів парникових газів. Значну роль у розв’язанні цієї важливої проблеми відіграє фінансова підтримка модернізації економіки, де ключове значення мають інвестиційні кредити, які банки надають економіці. Огляд літератури не дає відповіді, як банки впливають на скорочення викидів парникових газів. Тому існує необхідність проведення досліджень щодо виявлення впливу інвестиційного кредитування на скорочення викидів парникових газів. Стаття фокусується на виявленні впливу інвестиційного кредитування банків на зменшення викидів парникових газів на основі емпіричного аналізу наявних статистичних даних. Висунуто та емпірично перевірено гіпотезу щодо кореляційної залежності між обсягами викидів парникових газів унаслідок отримання компаніями інвестиційних кредитів банків та їх часткою в сукупному розмірі кредитів. Доведено, що зі збільшенням частки інвестиційних кредитів у загальному обсязі кредитів нефінансовому секторові Франції суттєво зменшується обсяг викидів парникових газів, що дозволяє зробити висновок про екологічну спрямованість інвестиційних кредитів французьких банків. У Польщі між указаними показниками за весь період дослідження вірогідного кореляційного зв’язку не виявлено, але для періоду 2001-2014 рр. спостерігався вірогідний обернений зв’язок. Емпіричний аналіз показує, що інвестиційне кредитування банків упливає на скорочення викидів парникових газів: це підтверджено на прикладі Франції та Польщі у 2001-2014 роках. Зміни тенденцій у 2015-2018 роках можна пояснити збільшенням викидів СО2 автомобільним транспортом та дією інших факторів. Зокрема, у країнах, які здійснили перехід від адміністративної до ринкової економіки, екологічному аспектові інвестиційного кредитування приділяють менше уваги, оскільки вони зосереджені на комерціалізації економіки.