ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕГУЛЯТОРНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ В УКРАЇНІ: НА ФІНАНСОВОМУ ФРОНТІ ВСЕ СПОКІЙНО? - Коваленко, Вікторія; Шевцова, Олена; Шелудько, Сергій; Мацків, Олена; Азаренков Cергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Актуальність дослідження ефективності існуючої системи фінансового моніторингу, зокрема адекватності її нормативно-правової бази, зумовлена активізацією процесів, пов’язаних із легалізацією злочинних доходів за участю фінансових установ. Це і закріплення тіньових схем у платіжних операціях, і розширення каналів відмивання грошей, і фінансування тероризму. Також з’явилися прогалини в регулюванні нагляду за ринком криптовалют і цифровими фінансовими послугами. Дане дослідження має на меті систематизувати нормативно-правову базу й оцінити ефективність системи фінансового моніторингу, окреслити перспективи подальших досліджень. Методологія дослідження передбачає збалансоване узагальнення, уточнення, систематизацію, узагальнення та статистичний аналіз. Макроекономічними передумовами посилення фінансового моніторингу є соціально-економічні, політичні та морально-етичні чинники. У дослідженні наголошується, що ефективність зусиль із протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму не завжди є однозначною, наприклад, нечіткий взаємозв’язок між інтенсивністю заходів та їх ефективністю в запобіганні регуляторним порушенням, а також відсутність точної інформації про потенційні правопорушення до розкриття інформації. Об’єктивного розуміння ефективності фінансового моніторингу можна досягти за допомогою інтегральних оцінок. Запропоновано методику розрахунку інтегрального показника ефективності, яка виявляє слабкі місця в існуючій системі. Наголошується на необхідності впровадження нових заходів із посилення координації системи фінансового моніторингу, особливо в умовах воєнного стану. За результатами дослідження сформульовано рекомендації щодо підвищення ефективності механізму фінансового моніторингу, серед яких є впровадження технологій штучного інтелекту для ідентифікації фінансових операцій; використання технологій машинного навчання; посилення моніторингу на ринку криптовалют; посилення нагляду за операціями, пов’язаними з міжнародним тероризмом; розроблення дієвого механізму протидії фінансовим злочинам. Ці пропозиції можуть бути корисними для органів фінансового моніторингу й економічної безпеки в Україні.