УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ЗАСАДАХ СИСТЕМНО-ПАРАМЕТРИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Міщук, Євгенія; Берідзе, Тетяна; Адаменко, Марина; Ртищев, Сергій; Іванов, Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є вивчення застосування системно-параметричного моделювання в процесах управління персоналом задля забезпечення його ефективності. Для досягнення означеної мети використано методи: системний підхід – щодо визначення місця й ролі управління персоналом у діяльності підприємства; теорії виробничих систем, дослідження операцій – при визначенні сутності управління персоналом із позиції теорії виробничих систем; метод дедукції – для формування рекомендацій щодо управлінських рішень стосовно персоналу; математичного моделювання – для розробки моделі управління персоналом. У результаті дослідження набуло подальшого розвитку розв’язання проблемного питання щодо ефективності управління персоналом. На засадах системно-параметричного моделювання визначено й проаналізовано багатоступеневе управління персоналом. Запропоновано методологічний підхід до математичного моделювання щодо управління персоналом, який, на відміну від існуючих, ураховує показники внесення змін у функціонування підприємства на основі управлінських рішень. Це сприяє визначенню деякого збурення в економічній складовій у вигляді управлінського рішення щодо функціонування підприємства. Отримані аналітичні залежності як результат системно-параметричного моделювання, їх застосування дозволяє ухвалити більш якісні рішення при управлінні персоналом підприємства. Проаналізовано компетентнісний підхід як нову парадигму в управлінні персоналом. Доведено, що багатоступінчасте управління нестійке й викликає катастрофічне наростання коливань виробництва. Одноступінчасте управління персоналом забезпечує стійкість функціонування виробництва.