РОЛЬ ПІДПРИЄМНИЦТВА У СТВОРЕННІ РОБОЧИХ МІСЦЬ: ПРИКЛАД ПРОЄКТІВ, ЩО ФІНАНСУЮТЬСЯ НАЦІОНАЛЬНОЮ ІНІЦІАТИВОЮ З ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ В МАРОККО - Салле, Наїма; Тліді, Абдельмоніам; Оунінісс, Мохаммед (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Національна ініціатива з людського розвитку (NIHD) – це підхід, започаткований Марокко 2005 року, який зосереджений на сприянні підприємництву та діяльності, що приносить дохід, для покращення ринку праці зокрема та економічного зростання в цілому. Численні дослідження підтверджують позитивний вплив підприємництва на ринок праці (Acs, 1992; Audretsch & Thurik, 1999). Метою цього дослідження є вивчення впливу проєктів, запущених у рамках NIHD, на кількість створених робочих місць з урахуванням їхнього правового статусу. Ми беремо на озброєння статистичні дані, надані службою, відповідальною за моніторинг проєктів, що підтримуються NIHD, щодо всіх молодих підприємців, яких підтримує NIHD із 2019 по 2023 рік. Результати цієї роботи підтверджують існування слабкої кореляції між загальною кількістю запущених проєктів і загальною кількістю створених робочих місць. З іншого боку, для кожного правового статусу існує сильна кореляція між кількістю підтриманих проєктів і кількістю створених робочих місць. Ця слабка загальна кореляція та сильна кореляція за правовим статусом в основному пов’язані зі зміною еволюції кількості проєктів відповідно до їхнього правового статусу та величезною різницею між середніми показниками створених робочих місць щодо кожного правового статусу.