ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ВЛАСНИМИ ВИТРАТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ - Румик, Ігор; Лакіза, Вікторія; Курило, Оксана; Антошкова, Наталія; Тараненко, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Оцінювання системи управління – завжди складний і дискусійний процес, оскільки не завжди можна знайти підхід, що поєднував би всі аспекти менеджменту й дозволяв у повному обсязі провести належну оцінку, яка відображала б рівень, що задовольнить усі потреби керівництва підприємства. Це стосується й питання фінансового менеджменту, який попри можливість використання показників фінансової діяльності підприємства, також включає й низку інших показників, таких як: технічне забезпечення, персонал тощо. Ураховуючи наявні труднощі, в межах цієї статті ставимо за мету запропонувати авторський підхід до оцінювання фінансового менеджменту витратами підприємств. При цьому, усвідомвлюючи складність та своєрідність кожної відкритої соціально-економічної системи, за об’єкт обираємо підприємства готельно-ресторанної справи. Відповідно маємо змогу представити наукове завдання, яке передбачає розвиток інтегрального підходу до оцінювання ефективності фінансового менеджменту витратами на підприємствах готельно-ресторанної справи через удосконалення й додавання нових індикаторів. Методологія дослідження передбачає використання загальнонаукових методів, таких як абстрактний, аналізу, синтезу тощо. Проте ключові – це метод інтегрального оцінювання й метод експертного аналізу. В поєднанні вони сприяли визначенню вагомості індикаторів й отриманню результатів оцінювання. Основний результат дослідження: визначено діючі підприємства готельно-ресторанної справи й за їх даними та відомостями обчислено індикатори, які дозволили розрахувати й проаналізувати в динаміці інтегральний показник ефективності фінансового менеджменту витратами. Обмеження стосується неврахування ще більшого спектра індикаторів, оскільки поняття «ефективність» украй широке й запропонований нами перелік не є вичерпним.