СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Правдивець, Олександр; Літвін, Наталія; Денисов, Олег; Поліщук, Олександр; Олійник, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стратегічний підхід завжди характеризувався нестабільністю через постійні зміни в динаміці зовнішнього середовища функціонування сучасного підприємства. Сама інтенсифікація напрямів для інноваційного розвитку з часом змінюється й залежить від поточних умов функціонування підприємства. Ситуацію змінили цифровії технології, але виникає проблема в тому, чи актуальними вони залишаються протягом тривалого часу. Відтак, у дослідженні поставлена мета саме визначити актуальні стратегічні напрями інноваційного розвитку системи фінансово-економічної безпеки підприємства на основі цифрових технологій. Проте для виокремлення саме актуальних необхідно оцінити зміни в їх інтенсифікації протягом останніх років, щоб установити, чи те, що працювало кілька років тому, досі може продемонструвати належний результат сьогодні. Це й буде становити основне наукове завдання. Об’єктом дослідження є система фінансово-економічної безпеки таких відкритих соціально-економічних систем як підприємства. У статті визначені ключові стратегічні напрями інноваційного розвитку системи фінансово-економічної безпеки підприємств у сфері ІТ, які вкрай активно застосовують цифрові технології. Порівнюючи їх між собою через метод порівнянь за перевагами варіантів, ми визначили саму інтенсифікацію протягом окремо взятого періоду, який становить більше 5 років внаслідок того, що мова йде про стратегічний підхід. На допомогу були залучені експерти в царині ІТ, безпекознаства. Їхні думки були опрацьовані методом Дельфі. У результаті встановлено, що попри незначні коливання, інтенсифікація визначених нами стратегічних напрямів суттєво не змінилася, а отже, вони досі актуальні для підприємств у царині ІТ. При існуючих обмеженнях в умовах воєнного стану практичне застосування визначених стратегічних напрямів не було здійснене. Обмеження стосуються й галузевої специфіки, оскільки враховано лише царину ІТ. Подальша траєкторія досліджень – це вможливлення безпекового інноваційного розвитку в умовах сьогодення для підприємства царини ІТ.