МОДЕЛЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ (ЕКОНОМІЧНИЙ НАПРЯМ) - Россіхіна, Галина; Кобильнік, Дмитро; Россіхін, Василь; Бірюк, Дмитро; Руснак, Алла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є вивчення впливу використання електронних каналів для подання звітності та сплати податків на підвищення ефективності фінансової системи із застосуванням моделей множинної регресії. У роботі було використано кореляційний, регресійний і формально-юридичний методи. У результаті проведеного дослідження підтверджено, що рівень електронного подання за податками Value Added Tax і Corporate Income Tax значно впливає на показники своєчасності сплати податків, витрати й чистий прибуток. При цьому рівень електронного декларування за Personal Income Tax не продемонстрував впливу на досліджувані показники. Зрештою було відзначено, що цифрова трансформація податкової політики чинить помітний вплив на ефективність фінансової системи й сталий розвиток, зокрема через розвиток електронного декларування. Однак бажаний результат залежить від ефективності самого процесу цифрової трансформації. Важливу роль у цьому відіграє регламентація цифрової трансформації в різних юрисдикціях. Відповідно до досвіду ЄС, регламентація цифрової трансформації має враховувати такі виміри, як стандартизація та гармонізація, співпраця й обмін інформацією, модернізація задля підвищення ефективності. Використання цього досвіду в інших країнах може сприяти спрощенню взаємодії між учасниками процесу, підвищенню прозорості, протидії ухилянню від податків і корупції, підвищенню ефективності процесу стягнення податків і забезпеченню справедливості для платників.