СУВЕРЕНІТЕТ НАЦІОНАЛЬНИХ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ В УМОВАХ ДЕКЛАРАТИВНОЇ НЕЙТРАЛЬНОСТІ МІЖНАРОДНОГО ВИМІРУ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Носенко, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах війни боротьба за високомобільний капітал є одним із найважливіших аспектів економічної політики. Ураховуючи погіршення інвестиційного клімату, руйнування інфраструктури, безпекові ризики, додатковою загрозою суверенітету податкових надходжень України слід назвати шкідливу податкову конкуренцію. Метою дослідження є оцінка фіскального нейтралітету податкової системи України в міжнародному вимірі в контексті розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування. Дослідження спрямоване на виявлення інструментів досягнення фіскальної нейтральності, можливості застосовувати такі інструменти задля забезпечення суверенітету податкових надходжень. Автор провів оцінку фіскального нейтралітету міжнародного виміру податкової системи України в умовах BEPS. На підставі семантичного аналізу конвенцій України про уникнення подвійного оподатковування автор визначив декларативну приналежність податкової системи України до концепції нейтральності експорту капіталу. При цьому встановлено відсутність регуляторних механізмів, що дозволяли би відстоювати суверенітет податкових надходжень в умовах декларативного фіскального нейтралітету. Зокрема автор виявив, що одним із найбільш суттєвих каналів BEPS в Україні є транскордонні фінансові транзакції, що свідчить про притаманність податковій системі України штучної «debt vs equity» дилеми. Це, у свою чергу, спростовує гіпотезу, згідно з якою в зовнішньоекономічних відносинах резидент України не повинен ухвалювати податково вмотивованих рішень. У результаті проведеного дослідження автор визначив чотири потенційні напрями розробок, що мають на меті протидію проявам BEPS. А саме: гармонізація двосторонніх відносин з іноземними державами, перегляд концепції фіскальної нейтральності експорту капіталу на користь інших концепцій нейтральності; перебудова податкової системи України в міжнародному вимірі, виходячи з критики «нейтральностей»; а також розробка методів і алгоритмів адміністрування зовнішньоекономічних транзакцій у контексті захисту суверенітету податкових находжень. Ураховуючи реалії часу та необхідність якнайшвидшого захисту суверенності податкових надходжень, найбільш прагматичною метою визначено розробку методів і алгоритмів адміністрування конкретних видів зовнішньоекономічних транзакцій.