ОСОБЛИВОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Болдуєва , Оксана; Дащенко, Ганна; В’ялець , Оксана; Блохіна , Ганна; Михайленко , Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Мета дослідження – вивчення особливостей стратегічного розвитку підприємств (СРП) в умовах цифрової трансформації економіки (ЦТЕ), умовах кризи та війни; установити особливості СРП, пов’язані з відкриттям «вікон можливостей»; визначити етапи формування, характер СРП, напрями збільшення рівня стратегічної стійкості. Методологія включає використання таких методів: індукції та дедукції – для визначення передумов динамічної організаційної архітектури підприємства як інструмента впровадження СРП; аналізу й синтезу – для встановлення, що СРП має набувавати фрагментованого та системного характеру; критичного аналізу – для визначення етапів формування, характеру СРП, напрямів збільшення рівня стратегічної стійкості; логічного аналізу – для виявлення галузевих і регіональних особливостей у формуванні СРП; передумов утворення нових напрямів СРП, пов’язаних із відкриттям «вікон можливостей». Зазначено, що ЦТЕ утворює чотири простори для маневру при формуванні передумов стратегічного розвитку підприємств. Акцентовано увагу на етапах формування стратегії розвитку. Зазначено, що стратегія цифровізації має набувавати фрагментованого, але системного характеру. Указано на значущість для національних підприємств ризиків, пов’язаних із частою зміною цифрових технологій, тому цифрові стратегії мають бути варіативними й спиратися на «дерево рішень», яке враховує ступінь невизначеності економічної ситуації в умовах кризи Зазначено, що виявлення вікон можливостей обумовлює запровадження процесів модифікації та рекомпозиції організаційного ресурсу. Рекомпозиція організаційного ресурсу має перебачити не тільки зміну меж підпорядкованості елементів організаційної структурі, а й їх комплементарність. Указано, що темп турбулентності ринкового середовища обумовлює формування динамічної організаційної архітектури підприємства. Виявлені особливості СРП дають можливість релевантного управління ними в умовах ЦТЕ й динамічних викликів.