ОЦІНКА ВПЛИВУ ІНСТИТУЦІЙНОЇ ЯКОСТІ НА ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ № 8 (ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДЛЯ ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ) - Мітков, Мілен; Стрижак, Олена; Сущенко, Олена; Тимошенко, Карина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Упродовж останніх років багато країн зосереджує свою економічну політику на забезпеченні сталого розвитку. У цьому контексті якість інституцій відіграє вирішальну роль у підтримці сталого розвитку держави. Однією з ключових Цілей сталого розвитку (ЦСР) є Ціль 8: сприяння поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх (ЦСР 8). Досягнення цієї мети є особливо важливим для України, яка зіткнулася з серйозними демографічними викликами через російську воєнну агресію, та для Польщі, яка прийняла велику кількість біженців з України. Метою дослідження є визначення ролі інституційної якості в реалізації ЦСР 8 для Польщі та України. Для досягнення цієї мети в статті використано методи візуалізації, логарифмічних перетворень, розрахунок коефіцієнтів рангової кореляції Спірмена, розширений тест Дікі-Фуллера (ADF-тест) й тест причиновості Ґрейнджера. У дослідженні використано індикатори ЦСР 8 Світового банку, а також Всесвітні індикатори державного управління (WGI) для України та Польщі, що охоплюють період із 1996 по 2020 рік. Результати розрахунків показали, що взаємозв’язок між індикаторами WGI та ЦСР 8 відрізняється в різних країнах. Крім того, тест причиновості Ґрейнджера показав, що причиново-наслідкові зв’язки між показниками WGI та ЦСР 8 у першій і другій різниці логарифмів відрізняються для України та Польщі. Ці результати свідчать про те, що вплив інституційного середовища на економічні показники в різних країнах має відмінності. Крім того, порівняння даних для України та Польщі вказує на те, що різні інституції в кожній країні по-різному впливають на показники зайнятості й продуктивності за секторами економіки. Усі розрахунки були виконані з використанням програмного забезпечення EViews 12 і Statistica.