ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДИНАМІЧНИХ ЗМІН НА РИНКУ ПРАЦІ - Петруха, Ніна; Магас, Наталія; Лелик, Любов; Рибак, Сергій; Воронка, Ольга; Самофалова, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Слід зазначити, що в пріоритеті багатьох підприємств промисловості вже не стоїть питання створення належної фінансово-економічної системи з відповідною жорсткою організаційною структурою для протидії наявним загрозам. Отож, стабільність і розвиток ринку праці визначають стійкість і конкурентоспроможність промислових підприємств у сучасних умовах. Доведено, що зміни на ринку праці суттєво впливають на діяльність сучасних підприємств промисловості. У таких умовах ігнорувати посилення змін на ринку праці вкрай проблематично. Висока динамічність змін на ринку праці вимагає все більших інвестицій у такі структури, а отже, не всі підприємства готові вкладати в це. Зростає актуальність переосмислення засад впливу змін на ринку праці на систему забезпечення фінансово-економічної безпеки сучасного промислового підприємства. Отже, ставимо за мету представити механізм забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства в умовах динамічних змін на ринку праці. Методологія дослідження передбачає застосування методу оцінювання параметричного впливу, що дозволяє систематизувати низку факторів за рівнем їхнього впливу на той чи іншій об’єкт. У результаті розроблено механізм забезпечення фінансово-економічної безпеки сучасного промислового підприємства, який базується на попередній оцінці впливу сукупності визначених факторів трансформації ринку праці на цей процес. Це дозволило краще формалізувати та виконати завдання підвищення рівня фінансово-економічної безпеки для промислових підприємств. Сформований механізм забезпечення фінансово-економічної безпеки сучасного промислового підприємства акцентує увагу на кадровій складовій і спрямований на підвищення ефективності роботи персоналу в умовах динамічних змін на ринку праці. Однак низка аспектів, таких як урахування й деталізація складових фінансово-економічної безпеки, не було враховано, й це вважаємо обмеженням, що буде враховано в подальших дослідженнях.