ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ТА ЕКОНОМІЧНА ДЕІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ: ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ (IN UKRAINIAN) - Маслій, Олександра; Максименко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Цифрова трансформація в умовах глобальних викликів є каталізатором нових загроз, посилення системних ризиків, у тому числі пов’язаних із передчасною деіндустріалізацією економіки. Тому проведене дослідження взаємозв’язку та дуального впливу прискореної цифрової трансформації та економічної деіндустріалізації на фінансову безпеку держави є беззаперечно актуальним в умовах тотальної цифровізації соціально-економічних відносин. За допомогою кількісного аналізу даних на прикладі економіки України досліджено кореляцію між зростанням сектора інформаційних технологій і падінням промислового виробництва з використанням моделі споживання енергії як ключового показника. Ключові результати демонструють сильну негативну кореляцію між розширенням цифрового сектора й традиційним промисловим виробництвом. Проведений аналіз показує, що стрімкий цифровий розвиток економіки призводить до зміни секторальних пропорцій у ній, першочергово через розширення цифрового сектора, а також сприяє процесам деіндустріалізації. Крім того, дослідження визначає критичні слабкі місця у фінансовій безпеці держави, що виникають унаслідок цієї економічної реструктуризації, включаючи зменшення податкових надходжень від традиційних галузей промисловості, підвищення економічної нестабільності й зростання залежності від цифрової інфраструктури. У дослідженні зроблено висновок, що хоча цифрова трансформація стимулює інновації й створює нові економічні можливості, вона водночас генерує додаткові загрози фінансовій безпеці держави через прискорену деіндустріалізацію. Проведене дослідження сприяє розумінню сучасних економічних змін і їх наслідків для національної фінансової стійкості, припускаючи, що сучасна парадигма забезпечення фінансової безпеки має базуватися на мінімізації ризиків, пов’язаних зі швидкою цифровою трансформацією, з одночасним використанням її переваг для сталого економічного розвитку.