КРЕДИТНІ ТА ЖИТЛОВІ РИНКИ У В’ЄТНАМІ: ДАНІ АНАЛІЗУ VECM - Буй, Нгок Тоан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження зосереджене на вивченні ролі кредитного ринку на ринку житла у двох найбільших містах В’єтнаму, країни, що розвивається, з обмеженими емпіричними дослідженнями з цього питання. Зокрема, кредитний ринок визначають зростанням кредитування, а ринок житла – індексом цін на житло. Набір даних збирали щоквартально з 1 кварталу 2009 року по 4 квартал 2022 року. Після використання методу моделі корекції векторних помилок (VECM), результати показують, що банківський кредит позитивно впливає на ціни на житло в довгостроковій перспективі, що спостерігається в обох найбільших містах В’єтнаму – Хошиміні та Ханої. Крім того, економічне зростання та індекс споживчих цін також суттєво впливають на ціни на житло у В’єтнамі. Ґрунтуючись на цих висновках, автор пропонує варіанти розвитку кредитного ринку в поєднанні з розвитком ринку житла. Крім того, отримані результати мають практичну цінність не лише для міст В’єтнаму, але й для інших країн, що розвиваються в усьому світі.