ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИРУ ТА СПРАВЕДЛИВОСТІ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Швець, Наталія; Коваленко, Юлія; Костюк, Вікторія; Чала, Вероніка; Романчукевич, Віталій; Бабенко, Артем (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У сучасних умовах продовження збройної агресії росії на території України забезпечення миру та справедливості є одним із першочергових завдань на порядку денного існування держави. Водночас, поряд із соціальними аспектами вирішальне значення мають фінансові ресурси, що забезпечуватимуть досягнення миру та справедливості в контексті досягнення Цілей сталого розвитку (які підтримані Україною 2019 року). Саме тому метою цього науково-практичного дослідження є оцінка сучасних викликів у царині фінансового забезпечення миру та справедливості в Україні й обґрунтування практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму фінансового забезпечення, який би поєднував різні ефективні форми та інструменти фінансування. У результаті проведеного дослідження обґрунтована актуальна необхідність фінансування виконання завдань, передбачених досягненням 16 Цілі ЦСР, проаналізовано тенденції фінансування миру та справедливості за роки війни, оцінена визначальна роль міжнародної фінансової допомоги у фінансуванні досягнення 16 Цілі ЦСР та визначено величину фінансового шоку від можливого недоотримання міжнародної фінансової допомоги, левову частку якої спрямовують саме на досягнення цієї цілі. Доведено, що розмір фінансового шоку від нестабільності офіційної міжнародної фінансової допомоги прямо пропорційно впливає на фінансові можливості держави із забезпечення миру та справедливості в суспільстві, особливо в період активної фази війни. Автори обґрунтували заходи з диверсифікації фінансового забезпечення досягнення 16 Цілі ЦСР в Україні з метою зниження рівня можливого фінансового шоку від нерегулярності надходження офіційної міжнародної фінансової допомоги.