ЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОГО МЕХАНІЗМУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПІДВИЩЕНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Теплюк, Марія; Вараксіна , Олена; Казак , Оксана; Дахно , Микола; Сучу , Вадим; Попенко, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є визначення особливостей фінансово-кредитного забезпечення сталого розвитку підприємств за викликів війни й кризи та розроблення пропозицій щодо вдосконалення фінансово-кредитного механізму підприємств (ФКМП) в умовах динамічних загроз. При виконанні дослідження використані загальні й спеціальні методи наукового пізнання. Метод критичного аналізу застосовано для дослідження крос-динаміки статистичних даних періоду до й після початку повномасштабної агресії. Метод аналізу й синтезу дозволив запропонувати підходи до перебудови архітектури ФКМП. Запропоновано метод порівняльного дослідження трендів. Визначенні завдання фінансово-кредитного механізму. Указано, що ФКМП слід розглядати як динамічну адаптивну систему, яка може набувати архітектурних ознак мережевої структури. Указано, що невизначеність ринкового середовища, ризиків війни зменшує рівень детермінованості досягнення стратегічної цілі, тому шлях до вказаної цілі має бути адаптивним. Певні відхилення від запланованої цілі мають бути кориговані оперативними інструментами управління, фінансовими стимулами та важелями. Указаний підхід дозволяє також адаптивно нейтралізувати мультиплікативний вплив зовнішніх факторів без апріорної формалізації цього впливу, що в умовах значних динамічних змін часто є практично неможливим. Указано, що доцільно для будь-якої обраної менеджментом підприємства архітектури ФКМП оцінювати рівень стійкості й, відповідно, передумови досягнення сталого розвитку підприємства не лише за абсолютними чи відносними показниками, а за їхніми похідними в часі. Це дасть можливість оперативного коригування фінансової політики підприємства. Водночас, абсолютні чи відносні фінансові індикатори запропоновано використовувати як інтегровані в часі показники, які дадуть можливість оцінки довгострокового відхилення від стратегічних планів розвитку підприємства. Запропоновано підхід, який дозволив обґрунтувати вибір заходів оперативного регулювання економічної діяльності за відхиленням від визначеного шляху розвитку. Такий підхід, крім того, дозволяє оцінити темп зміни впливів динамічних ризиків війни та викликів кризи, що є важливим для оперативного управління, нейтралізації зовнішніх загроз і своєчасної трансформації ФКМП.