ОЦІНКА РІВНЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БАНКІВ - Гриценко, Лариса; Захарін, Олексій; Захаркіна, Людмила; Хедегаард, Майкл; Кузнєцова, Анжела; Новікова, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є розробка методики оцінювання рівня прозорості банків через аналіз їхніх вебресурсів. Застосування цієї методики дозволяє робити висновки про відкритість банків, їхню готовність до взаємодії зі своїми клієнтами, партнерами, регуляторними органами, громадськістю та іншими стейкхолдерами. На основі бібліометричного аналізу та аналізу сайтів банків було виокремлено ті показники, які найчастіше є на сайтах, тому можуть бути зіставними при порівняльному аналізі. Ці зіставні показники було об’єднано в 5 груп: 1) «Активна прозорість та інформація про банк»; 2) «Інформація про відносини з громадськістю, користувачами або зацікавленими сторонами, включаючи механізми взаємодії та співпраці з ними»; 3) «Економічно-фінансова прозорість»; 4) «Право на доступ до інформації»; 5) «Запобігання корупції та дотримання вимог прозорості й доброчесного управління». У роботі застосовано метод бального оцінювання показників, на основі чого розроблено методику оцінювання рівня прозорості сайтів банків, яка містить 45 критеріїв рівня прозорості їхніх сайтів. Здійснено апробацію цієї методики за даними шести банків, за результатами чого отримані висновки щодо рівня прозорості цих суб’єктів господарювання. Результати апробації показали, що методика може бути успішно використана для оцінювання рівня прозорості банківських вебресурсів. Ця методика оцінювання рівня прозорості сайтів банків стане корисним інструментом і для внутрішніх, і для зовнішніх стейкхолдерів. Для банків вона може стати додатковим мотиваційним інструментом для покращення якості та доступності інформації на їхніх вебресурсах, а для споживачів (клієнтів, контрагентів, інвесторів, органів контролю, аудиторів тощо) – джерелом зручної та зрозумілої інформації про діяльність банків і їхніх продуктів. У цілому проведене дослідження допомагає забезпечити більшу прозорість і довіру між банками та їхніми стейкхолдерами, що, в свою чергу, сприятиме розвиткові сучасної економіки.