УМОВИ ФОРМУВАННЯ НОВОГО ПОГЛЯДУ НА МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ В СУЧАСНОМУ ПОЛІТИЧНО-ЕКОНОМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ УКРАЇНИ - Кучин, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі за відкритими офіційними джерелами проаналізовані основні фактори фінансового планування, що зазнали змін під впливом обставин у діяльності підприємств. Виділено основні інструменти, які сприяють покращенню фінансових показників підприємства та підвищенню рівня збалансованого розвитку суб’єктів господарювання. Розглянуто, як забезпечуються фінансові джерела, за рахунок яких дій забезпечується послідовність здійснення й виконання планування, якими показниками й вимогами контролюється забезпечення виконання фінансових показників, необхідних для продовження забезпечення рентабельної діяльності підприємства. Мета дослідження – систематизувати й узагальнити, як невизначеність зовнішнього середовища впливає на зміни в механізмі фінансового планування суб’єктів українського бізнесу і як змінюється погляд на розуміння суті фінансового планування для підприємства. Основний результат дослідження полягає у виокремленні факторів, які впливають на фінансове планування підприємств, включають техніко-економічні, організаційно-управлінські, політико-правові та соціально-психологічні аспекти в поточному періоді зовнішньої нестабільності. У статті обґрунтовано, яким чином підприємства як складові внутрішнього й зовнішнього ринків реагують на такі виклики і які рішення ухвалюють при забезпеченні реалізації механізму фінансового планування загалом. Також акцентовано увагу на позитивному аспекті таких змін і висвітлено, як саме проявляються їхні функціональність і результативність для підприємств, зокрема як саме фінансове планування, що на сучасних підприємствах є ключовим елементом управління, покращує ефективність і раціональність користування фінансовими ресурсами та забезпечує стабільність і розвиток підприємства.