АУДИТ ОПОДАТКУВАННЯ, ПОДАТКОВИЙ КОНТРОЛЬ І ДЬЮ-ДИЛІДЖЕНС ВЕЛИКИХ ПІДПРИЄМСТВ: СТАН, ТРЕНДИ, ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ - Татенко, Назар; Назарова, Каріна; Копотієнко, Тетяна; Овчарик, Роман; Роздобудько, Валерій; Новікова, Наталя (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті обґрунтовано сутність, відмінності та детермінанти розвитку аудиту оподаткування, податкового контролю та податкового дью-дилідженс великих підприємств, а також надано пропозиції щодо їх удосконалення. Розмежовано сутність понять «аудит оподаткування» як послуга аудиторської фірми та «податковий аудит» як форма податкового контролю з боку Державної податкової служби України (ДПСУ). Запропоновано визначення аудиту оподаткування великого платника податків. Визначено, що податковий дью-дилідженс включає дослідження системи оподаткування підприємства, оцінку значних податкових ризиків, оптимізацію податкового навантаження та проводиться перед злиттям чи поглинанням капіталів компаній. Установлено, що для цілей аудиту оподаткування, податкового контролю та дью-дилідженс поняття «великий платник податків» і «велике підприємство» доцільно ототожнити, оскільки критерії їх визнання в господарському та податковому законодавстві є ідентичними. Аналіз статистичних даних засвідчив тенденцію до зростання зафіксованих зловживань у царині оподаткування у 2019-2023 рр. Основна частка порушень припадає на: податок на прибуток (42,5%), податок на додану вартість (29,0%), рентну плату (13,5%), – демонструючи зростання під час періоду воєнного стану. Аналіз динаміки обсягу ініціативних аудиторських послуг (зокрема з аудиту оподаткування) у 2019-2023 роках засвідчив негативну тенденцію до його скорочення при одночасному зростанні кількості податкових порушень, виявлених державними органами. Аудит оподаткування й податковий дью-дилідженс проводять у формі ініціативної послуги аудиторської фірми, яка поєднує й елементи завдання з надання впевненості, й елементи консультаційної послуги. Запропоновано концептуальну модель аудиту оподаткування та податкового дью-дилідженс великих підприємств, що сприятиме підвищенню якості послуг та їх синергії.