ВИЗНАЧЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ У МАРКЕТИНГОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ ЗАСОБАМИ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Волосова, Наталія; Стеблюк, Наталія; Пилипенко, Андрій; Рябоволенко, Владислав; Небаба, Наталія; Корнєєв, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті запропоноване виконання наукового завдання, яке полягає у визначенні конкурентних позицій підприємств ресторанного бізнесу за допомогою математичного моделювання. Наголошено на важливості його використання для оцінювання конкурентоспроможності підприємств ресторанного бізнесу, що дає можливість та стверджує доцільність проведення низки змін, які стосуються переорієнтації підприємства на стратегічні переваги. Метою роботи є обґрунтування та вдосконалення методичних підходів до визначення конкурентних переваг і маркетингових стратегій підприємств ресторанного бізнесу засобами математичного моделювання. З метою унаочнення одержаних результатів побудовано модель оцінювання рівня використання конкурентного потенціалу підприємства за допомогою математичного апарата нечіткої логіки. Модель, яка не лише фокусується на задоволенні потреб та інтересів споживачів, а й допомагає формувати попит на необхідні їм продукти й послуги, ураховуючи фактори, що впливають на ухвалення ними рішень. В основу аналізу й формування системи конкурентних переваг підприємств ресторанного господарства покладено наведені в дослідженні показники конкурентоспроможності та графічне представлення отриманих моделей за масивами даних цих показників. Для виконання відносного оцінювання конкурентоспроможності використано метод аналізу ієрархій (МАІ (Analytical Hierarchy Process (АHP)), який дозволяє побудувати багатопараметричну ієрархічну модель, що відображає рівень конкуренції ресторанів і дає змогу розрахувати нечітке значення інтегрального рівня конкуренції. Запропоновано використання апарата теорії ігор для вибору альтернативних маркетингових стратегій щодо підвищення конкурентоспроможності ресторанів. Результати дослідження вказують на необхідність постійного пристосування підприємств і гнучкості для реагування на мінливі глобальні обставини бізнес-середовища.