ФІНАНСОВО-КАДРОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Барна, Марта; Мельник, Ірина; Топорницька, Марія; Турчиняк, Марія; Решетило, Лідія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті здійснено аналіз фінансово-кадрового менеджменту підприємств туристичної галузі та розглянуто ключові аспекти їхньої діяльності, зокрема стратегії управління персоналом, фінансове планування, а також ефективність використання ресурсів. Досліджено вплив ключових фінансових і кадрових чинників на рентабельність активів провідних українських туроператорів. Здійснено факторний аналіз показників, визначено їхній вплив на рентабельність активів і побудовано багатомірні регресійні моделі залежності фінансових результатів від кадрових характеристик. Запропоновано методи прогнозування коефіцієнтів фінансово-кадрового менеджменту туроператорів на період 2025–2027 років. Установлено, що кадрові чинники мають значний вплив на фінансову ефективність. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до фінансово-кадрового менеджменту, який базується на аналізі, моделюванні та прогнозуванні, для забезпечення конкурентоспроможності підприємств туристичної галузі. Дослідження спрямоване на формування рекомендацій щодо підвищення ефективності фінансово-кадрового управління, зміцнення позицій на ринку та адаптації суб’єктів підприємницької діяльності до змін у зовнішньому середовищі.