ОЦІНЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Козаченко, Ганна; Дідик, Андрій; Погорелов, Юрій; Романовська , Юлія; Мармура, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Мета дослідження полягає в побудові оцінювальної моделі для оцінювання національної економічної безпеки та оцінці національної економічної безпеки України протягом 2019–2021 рр. Розглянуто поняття національної економічної безпеки та показано його співвідношення з поняттям економічної безпеки держави. Розглянуто наявні підходи до оцінювання економічної безпеки держави. Показано та обґрунтовано використання епістемологічного контекстуалізму за П. Унгером для оцінювання національної економічної безпеки. Обґрунтовано використання з цією метою індексного та індикаторного методів. Обґрунтовано джерела забезпечення національної економічної безпеки, які послугували основою для вибору показників із метою оцінювання національної економічної безпеки. Сформульовано вимоги щодо показників із метою оцінювання національної економічної безпеки. За кожним із виділених джерел забезпечення національної економічної безпеки запропоновано сукупність індикаторів, і для кожного з таких індикаторів обґрунтовано його вибір. Обґрунтовано період оцінювання з метою відсікання деформуючого впливу воєнних дій проти України на результати оцінювання. Обґрунтовано характер якісної інтерпретації значень кожного з вибраних показників. На підставі розрахованих значень запропонованих показників за 2019–2021 рр. побудовано наочні лінійні профілі національної економічної безпеки України.