БІДНІСТЬ ЯК КРИТИЧНА ПЕРЕШКОДА ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Котенок, Михайло; Кириленко, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Статтю присвячено дослідженню взаємозв’язку розміру та структури споживчих витрат домогосподарств України (як характеристик, що значною мірою залежать від економічної ефективності й політики доходів держави) та потенціалу активізації участі домогосподарств у фінансуванні розвитку соціальної сфери (як передумови виходу України на траєкторію сталого економічного розвитку). Теоретичне підґрунтя дослідження сформовано роботами К. Боулдінга, В. Нордхауза й Х. Хотеллінга та вчених, об’єднаних дослідницькою парадигмою Римського клубу. Відповідно до методології теорій сталого розвитку, автори трактують поширення та поглиблення бідності не лише як прямий прояв (результат) негативних тенденцій у соціально-економічному житті, а й як обмеження можливостей соціально-економічного розвитку України. Відповідно, характеристика концентрації споживчих витрат домогосподарств України використана як основний критерій оцінки їхнього потенціалу до участі у формуванні передумов для подолання негативних тенденцій економічної ефективності та рівня життя широких верств населення. Для оцінки ступеня концентрації споживчих витрат домогосподарств України розраховано індекси Герфіндаля-Гіршмана та індекси ентропії. Розмір ентропійного показника споживчих витрат українських домогосподарств свідчить про невідповідність їхньої економічної поведінки моделям інклюзивного та сталого розвитку, а сталість у ретроспективному періоді свідчить про відсутність позитивних тенденцій щодо активізації ролі споживчих витрат у збільшенні інвестицій, у людському капіталі, що внеможливлює сталість соціальної сфери в умовах політичних заворушень, глобальної пандемії та військових конфліктів і мілітаризації економіки.