ЗАСТОСУВАННЯ SEM ТА QARDL-МОДЕЛЕЙ У ПРАКТИЦІ АНАЛІЗУ ВПЛИВУ ВОЛАТИЛЬНОСТІ ОБМІННОГО КУРСУ НА МАКРОЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ - Щур, Роман; Пілько, Андрій; Чепига, Богдан; Білий, Михайло; Стабіас, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження присвячене аналізові й прогнозуванню впливу волатильності реального ефективного обмінного курсу (РЕОК) й безпосередньо, й опосередковано через різні канали на макроекономічні показники України, зокрема на економічне зростання й державний борг. У роботі застосовані модель одночасних симультативних рівнянь (SEM) та квантильна авторегресивна дистрибутивно-лагова модель (QARDL), що дозволило використати їхні можливості й сформувати лінійний і нелінійний підходи щодо оцінки впливу волатильності на обрані індикатори в коротко- та довгостроковому періодах. Основні результати демонструють неоднозначний вплив волатильності РЕОК на економічні параметри: курсова нестабільність сповільнює економічне зростання, але водночас здатна знизити борговий ризик, здебільшого короткостроково. Результати проведення квантильного аналізу показують, що окремі економічні індикатори змінюють ступінь свого впливу залежно від рівня волатильності й стану фінансового сектора. Також важливими чинниками, через які волатильність упливає на економічний розвиток або ж сама змінюється, є рівень, динаміка й структура торгівлі. Запропонований підхід та отримані на його основі результати можуть слугувати методичною основою для обґрунтування та ухвалення рішень щодо проведення стабілізуючої макроекономічної політики державними інституціями.